Nº 10 / Desembre 2.013 – Catalunya a la conquesta de la ciutat de Marsella.

 

Catalunya a la conquesta de la ciutat de Marsella

De nou, gràcies a la nostres presència, Catalunya ha figurat en primera fila en el seguit d’actes organitzats per l’associació «Comité du Vieux Marseille». Una, la primera, des del 5 al 14 de novembre consagrada a la presència a Marsella de milers de persones originàries de quasi tots els pobles de la conca Mediterrània. Hi eren presents: Grècia, Marroc, Itàlia, Algèria, Espanya i Tunísia.

Cal dir que la nostra presència el dia 12 de novembre en el marc de la jornada consagrada a Espanya, fou aclaparadora i quasi única, puix els representants oficials i els dirigents de les diferents associacions de les regions de l’estat, els veiérem al moment de la fotografia i de l’aperitiu. En el curs de tot el dia, per la nostra parada passaren dotzenes i dotzenes de marsellesos i marselleses demanant informació sobre Catalunya en general i en particular, sobre les nostres activitats. La jornada fou coronada per la conferència d’en Francesc Panyella sobre el tema «El sac de Marsella del 1423, per les tropes catalano/aragoneses d’Alfons el Magnànim». Cal dir que la sala de conferències del Museu d’Història s’omplenà de gom a gom per tal d’escoltar aquest bocí d’història que interessa les relacions de Catalunya i de la Provença en el curs de l‘Edat Mitja. El debat que seguí i les peguntes fetes, foren la demostració de l’interés pel tema i sobre tot per l’anhel de la gent de Marsella que les cadenes del Port Vell, robades el 1423 tornin, almenys una part, a la ciutat de Marsella.

No us diu res allò dels papers de Salamanca?

El tot fou coronat el dissabte 16 en el «22ème Carré des Écrivains» que reunia 222 escriptors de Marsella i rodalies. Catalunya era invitada oficialment en el marc de Marsella capital de la Cultura 2013 i els nostres escriptors hi eren presents en una taula que els hi era reservada. No cal dir que la senyera es veia. Eren presentades obres dels autors del Cercle Català traduïdes al francès dels originals catalans, o bé escrites directament en francès. Hi havia el nord-català, Nicolau Berjoan, professor a la Universitat d’Aix en Provença que presentava el seu llibre «L’identité du Roussillon (1780-2000)». Hi havia els illencs, Miquela Juan i Cortada, amb la seva obra «Tres de mayo» (en francès) una història novel.lada sobre la guerra a Mallorca i l’Antoni Lluc Ferrer, amb la seva obra «Le Bastion de la Liberté« editada a Catalunya i traduida a més del francès a l‘italià i al romà. Hi havia el barceloní Sergi Bachs, amb la seva obra «He trobat l‘hivern una mica llarg« (en francès i en català), Premi Romà Planas i Miró 2008, que concedeix l’Arxiu de la Memòria Popular de La Roca del Vallés. Hi havia la torregrossina Maria Bell·lloch amb «Mes jeunes années» (en francès) també Premi Romà Planas i Miró del 1999 i «Una nova vida comença« (en català), Premi especial Ernest Lluch i Martin de l’Arxiu de la Memòria Popular 2002 de La Roca del Vallès.

I el més important, el contacte directe amb molts ciutadans de la vila de Marsella, que preguntaven sobra l’actualitat de Catalunya, del dret a decidir, de la cadena, etc. I sobretot, la presència de molts socis del Cercle, que feren possible l’intercanvi amb tothom.

Acte inaugural del dia d‘Espanya de les manifestacions «D’une rive a l’autre».D’esquerra a dreta: Rafael Valle, Cónsol de l’Estat, Georges Aillaud, President «Comité du Vieux Marseille», Robert Assante, Regidor Municipal, en representació de l’Alcalde de la ciutat i Francesc Panyella, President del Cercle Català.

Acte inaugural del dia d‘Espanya de les manifestacions «D’une rive a l’autre».
D’esquerra a dreta: Rafael Valle, Cónsol de l’Estat, Georges Aillaud, President «Comité du Vieux Marseille», Robert Assante, Regidor Municipal, en representació de l’Alcalde de la ciutat i Francesc Panyella, President
del Cercle Català.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *