Nº 10 / Desembre 2.013 – Conclusions de la 5ª Trobada de Comunitats Catalanes de l’Exterior a Europa.

 

Conclusions de la 5ª Trobada de
Comunitats Catalanes de l’Exterior a Europa
celebrada a Brussel·les
els dies 28 i 29 de setembre de 2013

Un total de 16 entitats catalanes d’Europa han estat representades a la 5a. Trobada de Comunitats Catalanes d’Europa que s’ha celebrat a Brussel·les els dies 28 i 29 de setembre.

Els delegats a la 5ª trobada de Comunitats Catalanes de l’Exterior a Europa

Els delegats a la 5ª trobada de Comunitats Catalanes de l’Exterior a Europa

Agraïm als companys del Casal Català de Brussel·les l’excel·lent logística i organització de la Trobada, que ha estat estructurada en tres tallers de discussió que han tingut una àmplia participació. Les conclusions principals són les següents:

TALLER SOBRE PROJECCIO EXTERIOR I QUALITAT DEMOCRATICA

Les experiències dels darrers anys mostren la gran capacitat dels mitjans 2.0 per a agrupar i consolidar noves formes d’organització d’entitats catalanes a Europa i arreu del món. L’èxit de les Vies Catalanes al voltant del passat 11 de setembre n’és l’exemple més recent i mostren que cal complementar les formes clàssiques d’organització amb nous instruments (Catalans al Món, Facebook, GoogleHangouts, etc.).

– Les entitats presents donen ple suport a les gestions realitzades des de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) per a reformar la LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General) per tal d’acabar amb el ‘voto rogado’ i recuperar una participació electoral decent dels catalans de l’exterior.

– Les entitats presents donen ple suport a les gestions realitzades des de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) i des del Consell de les Comunitats Catalanes de l’Exterior per a aconseguir que la futura Llei de Consultes No Referendàries, en preparació al Parlament de Catalunya, no exclogui als catalans de l’exterior com a votants en una futura consulta.

– Es demana a la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) i al Consell de les Comunitats Catalanes de l’Exterior que vetllin perquè la futura Llei Electoral Catalana inclogui el vot electrònic pels catalans de l’exterior.

TALLER SOBRE LA NOVA MIGRACIO

– Les entitats catalanes d’Europa constatem la nova realitat migratòria com un greu problema al que les comunitats catalanes de l’exterior estem aportant la nostra resposta de forma voluntària.

– Constatem que la formació per l’assessorament i l’orientació a aquesta nova emigració ens manca a la majoria d’entitats.

– La mobilitat dels catalans cap a l’exterior és un fet estadístic incontestable i ha assolit proporcions inquietants, especialment en la seva franja d’edat infantil atès el seu caràcter cada cop més familiar.

– No és una emigració exclusivament juvenil, com es presenta a molts mitjans de comunicació, sinó que està afectant al conjunt de la població.

– Cal una estratègia per a coordinar l’atenció en el punt de sortida amb l’atenció a l’arribada. Aquest és el sentit del Pla de Migracions 2013-2016 de la Direcció General d’Immigració del Govern Català.

– Proposem reforçar les capacitats de les entitats d’acollida. Donem la benvinguda a la nova  línia de suporta l’atenció als nouvinguts en l’Ordre de Subvencions 2013.

– Proposem crear,des dels poders públics,la figura dels Orientadors Professionals per a l’acollida en els principals llocs receptors d’emigració.

– Entenem que cal coordinar-se de forma pràctica amb altres entitats en els països d’acollida i utilitzar les línies de subvenció que ofereixen el Govern espanyol o les autoritats dels països d’acollida.

– Entenem que cal preservar la qualitat democràtica i els drets de les persones que emigren i en particular els drets electorals pel vot a Catalunya, a l’Estat i al Parlament Europeu.

– És molt important preservar el dret a rebre l’ensenyament de la llengua catalana en les noves comunitats infantils sorgides de la nova emigració.

– És important cooperar amb les entitats del país d’acollida per a preservar l’Europa Social i en particular el dret a la lliure circulació a la Unió Europea.

TAULA SOBRE GESTIO DE LES COMUNITATS CATALANES DE L’EXTERIOR

– L’exigència i l’interès de la societat catalana respecte de les Comunitats Catalanes de l’Exterior és, atès el context polític actual, molt alta però l’acompanyament des del Govern Català no ha seguit el ritme d’aquesta exigència.

– La reducció de subvencions a les CCE en els tres darrers anys, superior al 70%, fa difícil la sostenibilitat de moltes entitats si bé esperem i desitgem que a 2014 comenci una nova època de millora pressupostària.

– Cal estendre les fonts de finançament de les CCE cap a totes les administracions possibles (Ministerio de Empleo espanyol, autoritats consulars, autoritats locals i nacionals del país d’acollida) i cap el mecenatge privat.

– Som entitats que busquen la plena integració de cada comunitat catalana en cadascun dels països d’acollida tot i preservant la nostra catalanitat com un valor afegit.

– Ens caldrà millorar el nostre treball en xarxa i molt concretament l’oferta d’activitats a compartir.

– Es constata la clara necessitat d’una Llei o norma del Govern Català que doni un marc de protecció i suport didàctic a l’ensenyament de la llengua catalana a les comunitats exteriors infantils i a l’ensenyament per adults.

– La Trobada lamenta un cop més el tancament de TV3Cat el passat mes de maig de 2012.

– Finalment les entitats presents volen recuperar el treball en xarxa entre entitats europees mitjançant la creació d’un nucli de coordinació de les CCE d’Europa per tal de millorar els instruments d’intercanvi d’experiències i informació. S’encarrega aquesta tasca al mateix nucli de persones que han preparat la Trobada 2013: Elvira Ballesta (Brussel·les), Antoni Montserrat (Luxemburg), Xavier Rodríguez (Islàndia) i Xavier Urbaneja (Lausana). La Trobada accepta la proposta del Centre Català de Luxemburg per a organitzar la 6ena Trobada de Comunitats Catalanes d’Europa l’any 2014 a Luxemburg (indicativament al mes d’octubre). Es demana a les entitats que comencin a pensar en propostes per a acollir i organitzar futures Trobades.

Brussel·les, 28 i 29 de setembre de 2013.

ENTITATS QUE HAN PARTICIPAT A LA CINQUENA TROBADA DE
COMUNITATS CATALANES DE L’EXTERIOR A EUROPA

Associació Catalana El Pont Blau d’Hamburg, Associació Catalana d’Essen, Casa Nostra de Suïssa, Casal Català de Brussel·les, Casal Català de Copenhaguen, Casal Català de GrenobleCasal Català d’Islàndia, Casal de Catalunya de Paris, Casal Català de Viena, Casal Català de Zuric, Centre Català d’Escòcia, Centre Català de Lausana, Centre Català de Luxemburg, Centre Cultural Català de Colònia, Consell d’Assemblees Exteriors de l’ANC, Federació Internacional d’Entitats Catalanes. Per part del Govern català van participar a la Trobada el Sr. Pere Puig (Delegat del Govern Català davant la Unió Europea) i el Sr. Daniel Gimeno (Responsable de l’Àrea de CCE a la Secretaria d’Afers Exteriors).

(El Cercle Català de Marsella, retingut a la ciutat per les jornades organitzades per l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya amb seu a París els dies 27, 28 i 29 de setembre “Envie de Catalogne”, no pogué assistir a la trobada.)

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *