Nº 10 / Desembre 2.013 – Tresors de la Catalunya Exterior – El Mural per la Pau del Grand-Théâtre de la ciutat de Quebec.

 

Tresors de la Catalunya Exterior

Canadà
El Mural per la Pau del Grand-Théâtre de la ciutat de Quebec

Detall del mural de Jordi Bonet

Detall del mural de Jordi Bonet

El mural del Grand Théâtre de la ciutat de Quebec és una obra extraordinària en favor de la pau, creada per l’escultor, pintor i ceramista catalano-quebequès Jordi Bonet, un dels artistes de més renom del Quebec i, juntament amb l’arquitecte i escriptor Jacques Folch-Ribas, un dels membres més destacats de la diàspora artística catalana al Quebec.

El mural del Grand Théâtre de la ciutat de Quebec és una obra monumental de més de mil metres quadrats que va suscitar en el seu moment una viva polèmica per la citació d’uns versos del poeta quebequès Claude Péloquin: “Vous êtes pas écoeurés de mourir, bande de caves! C’est assez! (No n’esteu farts de morir, colla d’imbècils! Ja n’hi ha prou!). Aquest crit en favor de la pau i contra totes les guerres, en el context de l’emancipació de la població francòfona respecte a la minoria anglesa que els havia subjugat durant tants anys, va ser interpretat en clau local i no universal. Afortunadament, el dret a la llibertat d’expressió artística va prevaler per damunt del grup de detractors i les prop de 8.000 signatures que van recollir per intentar censurar el mural.

Jordi Bonet (Barcelona 1932-Quebec 1979) es va instal·lar a Quebec l’any 1954. Gran admirador de Gaudí i de Miró, de la mitologia i de la història, va començar la seva carrera artística com a ceramista, desprès com a muralista i escultor reconegut arreu del món. Les seves obres poden admirar-se a Amèrica del Nord, a Àfrica i a Àsia.

Més informació:
http://www.grandtheatre.qc.ca/spectacles/visites-commentees-dela-murale-de-jordi-bonet-1309.html
http://blogs.ccrtvi.com/index.php?itemid=39585

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *