Nº 8 / Octubre 2.012 – Notícies i Calendari


 


CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ!

Què passa al Cercle Català de Marsella?   Aneu a:

També podeu anar a:
            prouvènço-informations
Després de Tarragona, que ho és enguany, seran capitals de la Cultura Catalana: Ripoll, 2013; Barcelona, 2014; Vilafranca del Penedès, 2015 i Vic, 2016.
Els que vivim per terres de França, a la vetlla de la Mare de Déu d’agost poguérem veure per la televisió el gran concert Intercèltic de Lorient (Bretanya) que reuneix les nacions celtes. Les delegacions entraven a l’estadi amb les seves respectives banderes. Irlanda, Escòssia, Bretanya, Galícia i Astúries. No veiérem banderes de cap estat. I el món no s’enfonsà!
La geografia gala, ha retornat el nom de la muntanya sagrada dels catalans. De nou serà el CANIGÓ. Gràcies als esforços de la gent de Catalunya Nord s’ha acabat l’aberrant denominació de Canigou!
En una de les darreres balances fiscals més fiables publicades per l’Estat espanyol, (2010) es pot comprovar que Mallorca, de cada 100 € que dóna a l’Estat, en rep només 52; Catalunya 68 i el País Valencià, 77. De l’altre costat, Galícia de cada 100 en rep 129, Astúries 148 i Extremadura 168! Després diran que els catalans són una colla de garrepes!
Degut a la greu crisi econòmica que pateix Catalunya, des del 2008 fins a finals de 2011, més de 26.000 catalans han marxat a l’estranger.
Per tal d’organitzar com cal els cursets de sardanes, preguem als interessats de posar-se en contacte amb en Robert: Tel.: 06 22 11 69 39 – 04 86 12 49 01.
Als seus 84 anys, ens ha deixat la nostra amiga de tota la vida, la Pepita Lapeira, sòcia del Cercle Català de Marsella des dels finals dels anys 40. Fou sempre una dona plena d’activitats i predisposició. Elegida membre del Consell Directiu des del gener del 1990, no defallí en cap moment en la seva tasca i sempre estava disposada a participar en tot el que s’organitzava. Ens mancarà. A tots els seus, la nostra estima i el nostre més sentit condol.
Quan ja teníem el butlletí de setembre a impremta ens arribà la nova de la mort de l’historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte als seus 87 anys. Ens havíem trobat sovint a Catalunya, havia col·laborat al noste butlletí i el rebérem a Marsella en motiu d’una setmana occitano/catalana organitzada pel Cercle. A tots els seus, el nostre condol.
El dia 11 de setembre començàrem la diada amb el missatge de Marie Arlette Carlotti, Ministra del Govern del Sr. Hollande i les salutacions de Jean-Marc Buisson, Director General de Relacions Internacionals del Conseil Général. Tinguérem la presència de Michel Bourgat, regidor, en representació de l’Alcalde de Marsella, el nou Cónsol de l’Estat Espanyol a la nostra ciutat, representants del Centro Español i del Centro Cultural Andaluz, el nostre amic Antoni Fàbregas, de l’associació «El Porró» de Salon de Provença, i tot un seguit de socis i amics de Catalunya que ens feren companyia.


CALENDARI DEL MES

ELS DIMECRES
Cursets de Català
Primer Curs, de les 16:30 h. a les 18 h.
Segon Curs, de les 18 h. a les 19:30 h.
Cité des Associations
93, La Canebière

DIMARTS, 6
A V I N Y Ó
Ópera – Teatre
A les 4 de la tarda
Natacha Nicolas
ens parlarà de PAU CASALS
el Trio THEMA
interpretarà alguna de les seves obres
LIDIA MAYO
interpretarà
El Cant dels Ocells

DIUMENGE, 21
Saint Savournin
Salle des Fêtes
15:30 h.

Duo CHEOPS
Cançons provençals d’avui

Del 25 al 30
Le Pontet
Château de Fargues

Exposició
Jaume BOSCH
Vernissatge
el 26 a les 6 de la tarda

 M A R S E L L A 

Dissabte, 27 d’octubre
a les 4 de la tarda
Cité des Associations
93, La Canebière – 13001
Sala Phocea
Conferència de
Miquela Juan i Cortada
Història de Mallorca
Clourem la tarda amb el DVD
«Eivissa, 1962» d’en Marc Laruca

La cuinera ens ha dit

Arròs a la cassola

Ingredients per a quatre persones
4 tasses d’arròs
200 g. de pollastre
3 grans d’all
Tomàquet
Pebre
Ceba
Sal

Preparació
Trossegeu el pollastre i fregiu-lo una mica en oli calent. Afegiu-hi la ceba picada i el tomàquet trinxat. Salpebre-ho i acabeu-ho de fregir abans de posar-hi l’arròs i els alls sencers. En acabat, passeu-ho a la cassola, remeneu-ho una mica i tireu-li l’aigua calenta, tenint en compte que per a cada tassa d’arròs en calen tres d’aigua.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *