Nº 10 / Desembre 2.012 – Perpinyà, més que mai «La Fidelíssima» – Cristià Roque.


 

PERPINYÀ, MÉS QUE MAI «LA FIDELÍSSIMA» !

El 7 de novembre de 2012, al Castillet de Perpinyà, a iniciativa de l’alcalde, Jean Marc Pujol, de Jaume Roure, Conseller municipal delegat d’Afers Catalans, i de Jaume Deloncle, conservador del Museu de la història de Catalunya Nord (Casa Pairal), es va commemorar el 35è. aniversari dels «acords de Perpinyà» firmats l’any 1977, decidint la restauració del Parlament Català (es a dir, la Generalitat), prop de 650 anys desprès.

Representant el Cercle Català de Marsella, vaig tenir molt de gust a assistir a una cerimònia commovedora en ocasió de la qual el nostre Cercle Català va ser regraciat públicament per la seva presència a la celebració, però també per la seva ajuda constant als catalans exiliats tot al llarg de la dictadura franquista -i odiats per ella («la qüestió catalana és indiscutiblement una de les causes de l’alçament» va dir el Caudillo)-.

Fou a Perpinya que, a l’octubre de 1977, varen ser portades a terme les negociacions, encetades desprès de la mort d’en Franco, a partir del 1975, entre Josep Tarradellas, president de la Generalitat, (succeint a Lluís Companys i Josep Irla) llavors exiliat a França, i els emissaris del govern espanyol. Simultàniament havien ja començat allà les converses amb els representants de les forces polítiques i les organitzacions sindicals.

El dilluns 3 d’octubre del 1977 una reunió -a porta tancada- va tenir lloc a la Casa Pairal. Seguia els acords signats el 28 de setembre a la Cambra de Comerç i Indústria, que ratificaven per unanimitat els projectes de decret del restabliment de la Generalitat de Catalunya. S’acabà a la nit amb una declaració solemne a la premsa. Era l’última reunió del President Tarradellas a l’exili abans el seu retorn oficial i triomfal a Barcelona el 20 d’octubre del 1977.

Peró girem-nos cap el passat.

Fou el 1359, durant el regnat de Pere IV d’Aragó (el Cerimoniós), que es creà la Generalitat de Catalunya, com una representació de les Corts Catalanes (amb els «tres braços»: l’eclesiàstic, el nobiliari i els burgesos). De mica en mica es van desenvolupar els seus poders de Parlament, imposant-se com un contra-poder local cara a les amenaces centralistes. Cap monarca (català o espanyol ) no va gosar mai ignorar totalment aquesta assemblea, potent i nacionalista.

El 1931, al mateix temps que la proclamació de la República, la Generalitat va renéixer veritablement, per ser abolida el 1939, amb l’exili dels seus responsables.

No cal dir que aquest moment perpinyanenc fou, com escriu en Jaume Deloncle «una pàgina d’història essencial per a Catalunya, per la restauració de la democràcia en l’estat espanyol, i per Europa».

I quin orgull per Perpinyà, la «veritable segona capital històrica de Catalunya» d’haver estat «a l’avantguarda simbòlica, històrica i cultural del seu retorn» i «d’haver jugat plenament el seu paper el 1977» (Jaume Roure).

Cristià Roque (Perpinyà)

Instantània de la reunió.

Instantània de la reunió.

Fi de les negociacions, conferència de premsa i primeres declaracions.

Conferència de premsa i primeres declaracions.

Reunió del 28 de setembre de 1977 tinguda a la Cambra de Comerç i Indústria i en la qual participaren : El President de la Generalitat de Catalunya, Honorable senyor Josep Tarradellas i el seu Delegat a Catalunya, senyor Frederic Rahola amb els diputats senyors: Heribert Barrera, Esquerra Republicana de Catalunya; Anton Cañellas, Unió Democràtica de Catalunya; Carles Güell, Centre Català; Gregori López Raimundo, Partit Socialista Unificat de Catalunya; Jordi Pujol, Convergència Democràtica de Catalunya; Francesc Ramos, Federació Socialista de Catalunya (PSOE); Joan Raventós, Partit Socialista de Catalunya; Carles Sentís, Unió de Centre Democràtic; Ramon Trias Fargas, Esquerra Democràtica de Catalunya; Josep Verde, Partit Socialista de Catalunya.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *