Nº 10 / Desembre 2.012 – La Moneda encara no Catalana (3). Jean-Claude Prujà.


 

La Moneda encara no Catalana (3)

El cicle romà

Com ho hem vist la derrera  vegada, es podria encara parlar de  monedes ibero-romanes prou  l’alfabet i el tipus són romans. També canvien els noms d’alguns topònims.

Els romans han pasat 600 anys  a Hispània, un període que es pot dividir en dues parts: República i Imperi.

La República d’Escipió a Octavi August es caracteritza per l’oposició important dels pobles íbers com ho hem vist amb la lenta aparició de la moneda «tota» romana. Hispània es divideix en dues províncies : la Ulterior i la Citerior amb Tarraco com capital de Catalunya. La moneda d’argent, el denari reorganitzat l’any 211 a.C. és un dels més populars i també important de l’Antiguitat !

Denari republicà de la família Coscònia de 3,25 g. - Denari de la família Norbana, 3,41g.
Denari republicà de la família Coscònia de 3,25 g.Denari de la família Norbana, 3,41g.

En els anys 26 i 24 a.C., Octavi August resideix a Tarraco. Amb l’Imperi d’August (27-14 a.C.), després de guanyar la batalla d’Actium, la nova reforma monetària s’estableix : 1 aureo=25 denaris, 1 denari=4 sextercis, 1 sexterci=2 dupondis, 1 dupondi=2 asos. De 230 a.C. al 45, amb la pau i l’edicte de Juli César poc a poc el caràcter ibèric va desapareixent, fins adoptar els nous tipus  i noms de monedes.

Aureo del primer emperador Augusti i sexterci de Tiberi (14-16), que va fer encunyar moltes peces commemoratives per l’emperador divinitzat: ell vivent, Tarraco li rendeix culte, éssent la primera vila que ho feia! Les lletres CVTT de la llegenda del revers son les marques de Tarraco (Colonia Vrbs Triunfalis Tarraco).

Des de l’any 41, sota l’emperador Claudi, el caràcter ibèric de la moneda ha arribat a la seva fi deixant la moneda imperial totalment centralitzada.

Aureo de Galba (68-69) que fou, vuit anys durant, un dels gobernador de Tarraco, amb llegenda del revers «Hispania». La seva soca fou una de les més importants d’Hispania. Sexterci amb l’altra llegenda del revers «Hispania Clunia» : Clunia es la ciutat on Galba va ser nomenat emperador l’any 68, la seva guàrdia, assassinat havia Neró. El gener de 69, ell també és assassinat i Otón és proclamat per les seves legions: una època, on era molt difícil governar l’imperi! L’any 475 Tarraco que era un element capital per la romanització, fou conquerida pels Visigots. La caiguda de l’Imperi d‘Occident i la pressió dels Francs, farà que el domini Visigot s’establirà a la Península i des del 573 començarà el regnat de Leovigild. Altra època i monedes per descobrir!

Jean-Claude Prujà

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *