Nº 6 / Juny 2.013 – La moneda catalana (5) – Jean-Claude Prujà


 

Les primeres monedes catalanes (5)

Orígens de Catalunya ?

Es pot dir que Catalunya va néixer de la lluita d’interessos entre musulmans i francs. Els «catalans» i llenguadocians de Septimania es podien assimilar a les lleis franques i també satisfeien més naturalment al poder eclesiàstic. Aquesta coincidència feu que naixeren al Llenguadoc i a Catalunya grups de petits comtats emparats per la llunyana i ben aviat ineficaç protecció del regne franc. L’any 817 Lluís I el Pietós inicia la creació de la «Marca Hispànica», per barrar la invasió sarraïna. Els reis de l’Imperi Carolingi implanten llur sistema monetari amb la reforma de Carlemany de l’any 793-794 amb un diner de 1,3 grams.

(1 lliura = 20 sous = 240 diners = 480 òbols.)
MonedesV-01wAnvers: +CARLVS REX FR             Revers: +GERVNDA

MonedesV-02wAnvers: +HLVDOVICVS IMP     Revers: BAR  CINO  NA

MonedesV-03wAnvers: +HLVDOVICVS IMP         Revers: INPV RIAS

La moneda episcopal

“Araisem”! Al segle X les primers monedes episcopals o comtals eren d’imitació Carolíngia. A la segona meitat del segle X, Girona emeté aproximadament als anys (934-970). I a Vic els Bisbes Guadamir (948-957) i Oliba (1017-1046) van encunyar moneda. Girona i Vic són els dos bisbats que han emès molts diners fins a la segona meitat del segle XII.

Diners de Vic (Ausona)
MonedesV-04w

MonedesV-05w

Série: Efígie de Crist i de Santa Maria

Série: Efígie de Crist i de Santa Maria

I … comtal! El primer comte que va emetre un diner al comtat de Barcelona, fou Ramon Borrell (992-1018). Aviat tots els altres comtats fan de la mateixa manera : Girona, Empúries, Besalú, Osona (Vic), Pallars, Urgell, Rosselló, Carcassona, Besiers, Narbona, Montpeller, Provença, fins la dinastia dels comtes de Barcelona reis d’Aragó que veurem al proper butlletí.

MonedesV-07w
MonedesV-08w

MonedesV-09wMonedesV-10w

Jean-Claude Prujà

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *