Nº 7 / Setembre 2.013 – La Cadena Humana (11 de setembre del 2013)

 

La cadena humana de l’11 de setembre,
de la Jonquera a Alcanar

http://www.elpunt.cat

De la Jonquera a Alcanar. Aquest serà el circuit de la cadena humana que està organitzant l’Assamblea Nacional Catalana i que travessarà de nord a sud tot el territori català durant la propera diada de l’onze de Setembre per reivindicar la independència de Catalunya. El circuit de la Via Catalana, que seguirà l’antiga Via Augusta romana, recorrerà els 400 km. del litoral català per la N-II i la N-340 i passarà per 86 municipis. Per garantir la continuïtat de la cadena humana al llarg de tot el recorregut, l’ANC ha penjat a internet el formulari per escollir el tram que els participants desitgin.

L’ANC presentà el dimecres 19 de juny el recorregut de la Via Catalana que comptà amb la presència dels organitzadors de la cadena que va dur a terme els països bàltics el 1989, Ülo Laanoja i Henn Karits. En l’acte també hi participà la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, els membres del Secretariat Nacional  Ferran Civit i Ignasi Termes i la vocal de l’entitat col·laboradora Òmnium Cultural, Rita Marzoa.

El moment clau de la reivindicació se situarà en les simbòliques 17h 14’. Guardeu-vos un lloc a la història. Podreu dir que vosaltres vau ser a la cadena humana que va aconseguir la independència del país, destacà Forcadell.

Serà un símbol de la unitat del poble català. Tots agafats de les mans mostrarem la nostra unitat, fermesa, i convenciment que ben aviat serem un nou estat d’Europa, explicà Forcadello durant l’acte de presentació de la cadena humana que unirà per l’eix meditarrani la Catalunya Nord al País Valencià.

Forcadell reconegué que es tracta d’un repte logístic molt important, ja que es canviarà la tradició de manifestar-se a Barcelona i seran els habitants de l’àrea metropolitana els que hauran de fer un acte de país i mobilitzar-se arreu del territori. La presidenta de l’ANC recordà la manifestació de l’Onze de setembre com la manifestació perfecte, que a més de sumar-se milers de persones, es va canviar la consciència del país. Enguany, l’ANC ha volgut canviar de format per fer visible que tot el territori català està unit al mateix desig: la celebració d’una consulta que pemeti a Catalunya d’assolir la seva independència.

Amb la cadena humana es vol internacionalitzar Catalunya, afirmà Forcadell abans de passar la paraula als representants de la Via Bàltica, la cadena humana que el 1989 va reivindicar la independència dels països bàltics. Tal com explicaren Ülo Laanoja i Henn Karitis aleshores es van donar la mà ciutadans dels tres països en un recorregut de 682 km. Només a Estònia la cadena va aplegar 150.000 persones al llarg dels 215 km. Precisament l’experiència bàltica ha estat el mirall en què s’han mirat l’ANC a l’hora d’organitzar els actes del proper Onze de Setembre. Aquesta cadena deixarà una empremta molt forta en vosaltres i mostrarà a Europa la nostra voluntat d’autodeterminació, assegurà Laanoja.

Els organitzadors de la Via Catalana cap a la Independència no han xifrat públicament el nombre de persones que caldria per omplir tots els trams en que es dividirà la cadena humana. Volen que vingui tothom que va participar en la manifestació del passat Onze de Setembre i encara més gent, destacà Forcadell, disposada a fer, si calgués, més d’una filera.

L’Onze de setembre la cadena humana recorrerà 400 km. al llarg de la N-II i la N-340, que quedaran tallades al trànsit durant diverses hores. L’elecció del recorregut no ha estat aleatòria. La Jonquera al Nord i Alcanar al sud són les dues portes d’accés al Principat des de la resta dels territoris dels Països Catalans. La via de la propera Diada mostrarà, segons l’ANC, la continuïtat geogràfica, social i cultural, entre la Catalunya Nord, el Principat, el Païs Valencià i les illes Balears, tot i que aquestes últimes no participaran de la continuïtat de la cadena humana.

En segon lloc, l’ANC creu que el recorregut escollit a través de la N-II i la N-340 mostra una zona que s’ha caracteritzat per les desinversions de l’Estat. Tant pel que fa el trànsit viari com el ferroviari si es té en compte també el corredor mediterrani, una de les infraestructures principals que s’ajornen indefinidament.

Per últim, s’ha volgut que el recorregut passés per les zones del cinturó metropolità, zones en que probablement la gent votaria «no» a la independència, perquè, segons explica Forcadell, la intenció és implicar a tothom en un projecte que acabarà beneficiant a tots els ciutadans de Catalunya.

L’ANC contractarà 20 mitjans aeris per fotografiar i enregistrar imatges de la cadena humana i més de 80 fotògrafs faran, des de terra, la fotografia més gran del món, en la que intentaran cobrir els diferents trams per muntar digitalment una única fotografia que enllaci tot el recorregut i en què es puguin veure totes les persones que participin en la mobilització.

Més informació: http://via.assemblea.cat/ca/

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *