Nº 7 / Setembre 2.013 – Any Estellés. Universitat d’Alacant.

 

LogoAnyVAE

La Universitat d’Alacant amb la veu del teu poble

Fa vint anys la nostra cultura perdia la dicció poètica més significativa des d’Ausiàs March. En fa gairebé noranta naixia eixa veu a Burjassot, en l’Horta de València: Vicent Andrés Estellés (1924-1993).

Enguany l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dedica el curs idiomàtic i literari -encetat el novembre de 2012- al gran poeta del segle XX valencià. La Universitat d’Alacant, amatent en l’expressió literària pròpia, s’uneix a aquesta celebració comprometent-se en diverses activitats i fent possible que els escolars, els estudiants -els nostres infants i jóvens- accedisquen des de paràmetres d’alt rigor didàctic i pregona orientació motivadora a l’obra d’Andrés Estellés.

Per això la UA posa a l’abast de totes les institucions educatives de les terres del domini lingüístic aquest dossier escolar sobre el poeta: Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble. Un conjunt de materials curriculars que permetrà a tots els ensenyants desplegar un ampli, enriquidor i formatiu treball a l’entorn de l’obra i la trajectòria creativa de l’escriptor en les distintes etapes educatives, des de l’educació infantil fins al batxillerat.

Els mestres alcoians Susanna Francés i Vicent Luna -compromesos, experimentats i profunds coneixedors didàctics de l’obra estellesiana-, amb l’aportació gràfica de la dissenyadora Sílvia Faus i el muntatge audiovisual d’Alka, han fet possible aquest impagable conjunt de quaderns, auques, contes i audiovisual que, acompanyats d’unes precises guies per als docents, constitueixen l’entrellat més exhaustiu, suggeridor i ric que mai no s’ha oferit a l’escola valenciana per facilitar l’estudi, el gaudi i l’estima del gran poeta dels valencians.

Efectivament, són uns materials curriculars pensats i fets per a l’Any de Vicent Andrés Estellés, però nascuts amb vocació de perdurabilitat durant molts cursos perquè les escoles sempre hi troben un pou de propostes coherents per al treball de la llengua, la literatura, el llenguatge poètic i la força arrabassadora dels versos estellesians. L’”Any Estellés” ha estat la perfecta excusa per bastir aquesta “enciclopèdia de la veu del poble” que són, en bona mesura el materials que en format de DVD i “en línia” tindran els centres educatius.

La Universitat d’Alacant, amb la col·laboració d’Escola Valenciana i de l’Ajuntament d’Alcoi, que de nou pren un paper actiu en el compromís per la cultura nacional com ha estat tradicional en la ciutat dels ponts, tan estimada per Estellés, hem volgut “assumir la veu del poeta” -“assumiràs la veu de poble”, ens digué el poeta des del seu insubornable compromís- mitjançant l’edició d’aquest exhaustiu, complet i suggerent material escolar.

Manuel Palomar Sanz
Rector de la Universitat d’Alacant

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *