Nº 8 / Octubre 2.013 – La moneda catalana (6) – Joan Claudi Prujà.

Les monedes catalanes (6) :

A. Ramon Berenguer IV (1131-1162) Comte de Barcelona i Rei d’Aragó.

Aquest comte va adquirir noves ciutats : Tortosa (1148), Lleida (1149), i va també expulsar de les Muntanyes de Prada als musulmans, acabant així la reconquesta de Catalunya (1153). De més encara, hàbil polític, va recollir Aragó venint del matrimoni amb Peronella, filla de Ramir el Monjo. No es coneix cap moneda que se li pugui atribuir batuda a Aragó o a Provença. Les soles possiblement encunyades a Barcelona que poden ser seves, són els diners del llir i per Girona dos diners de bust, l’un de perfil i l’altre de front.

Monedes6-01w

 
Anvers
Llir i llegenda BARCINO.
Revers
Creu sense llegenda (anepígraf)

 
Com l’anterior.

 
Anvers
anepígraf Bust diademat a l’esquerra.
Revers
anepígraf Creu a doble travesser de la qual pengen Alfa i Omega

B. Dinastia catalana. Comtes-Reis de Catalunya-Aragò.

Alfons I/II (1162-1196) i Pere I/II (1196-1213).1

El govern dels dos primers reis de Catalunya-Aragó es troba enfortit per la unió amb Aragó. El seu regnat consolida els dominis llenguadocians i Provençals. Alfons recuperà altre cop Carcassona i el Rasés, poc temps desprès, hi afegirà Besiers i Nimes. Recuperarà també el comtat de Melguell que perdrà un any més tard. El 1204, Pere I adquirirà el senyoriu de Montpeller en mullerar-se amb Maria. A Catalunya seguirà el procés d’unificació comtal amb les adquisicions dels comtats del Rosselló (1172), Pallars Jussà (1192) i Urgell (1209).

Monedes dels Reis Alfons i Pere I/II: A partir del regnat catalano/aragonès, per diferenciar el número de comte català de la xifra de rei aragonès, veure la nota 1.

Les monedes encunyades pels dos reis foren del mateix valor a Barcelona i dins el regne d’Aragó mostrant així que es podia comerciar igualment a Barcelona o a Saragossa: moneda barcelonina i que aquestes eren exactament iguals.

Alfons I/II (1162-1196):
anvers/ BARQINO …   revers/ CI.VI.RE :X :.

anvers/ BARQINO … revers/ CI.VI.RE :X :.

anvers/ REX ARAGONE…   revers/ PRO.VI.NC.IA

anvers/ REX ARAGONE… revers/ PRO.VI.NC.IA

anvers/ REX ARA GO NE… revers/ PO.VI.NC.IA

anvers/ REX ARA GO NE… revers/ PO.VI.NC.IA

anvers/ ALFOS.REX revers/ ARAGÓ

anvers/ ALFOS.REX revers/ ARAGÓ

*El diner de Barcelona amb una creu tallant llegenda d’un pes de 1 g.*La primera moneda de Provença, el diner a la mitra episcopal amb al revers una creu d’un pes de1g. *l’altre amb una efigie d’Alfons del mateix pes. El darrer diner d’Aragò d’un pes de 1,23g. Amb també una efígie però diademada a l’esquerra i al revers la creu del sobrarbe, símbol històric dels antics reis aragonesos.

Al pròxim butlletí veurem les peces encunyades per Pere I/II, el pare de Jaume 1er  el Conqueridor !

Jean-Claude Prujà


1Alfons I/II : llegir Alfons I, comte de Barcelona i II, rei d’Aragó.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *