Nº 8 / Octubre 2.013 – SUPLEMENT – Qüestionari de l’Escola Goya de Terrassa (II).

 

Qüestionari de l’Escola Goya de Terrassa sobre la vida dels Centres Catalans a l’Exterior (II)

Segueix en aquesta edició del butlletí INFORMACIONS la publicació de les preguntes i respostes al qüestionari que el passat curs 2012-2013, els alumnes de 4t. d’ESO (Ensenyament Secundari Obligatori) de l’Escola Goya de Terrassa van enviar al Cercle Català de Marsella per servir de base a un treball de periodisme escolar i que publiquem extractades en diversos lliuraments d’aquest SUPLEMENT, pel que creiem que contenen d’interès social i històric.

El conjunt de totes les respostes al qüestionari ha constituït la base per construir la secció “Conegueu el Cercle” de la nostra pàgina web cercle-catala-marsella.flog.cat, on trobareu la informació que segueix i molta més, ampliada i il·lustrada amb documents i altres testimonis gràfics.


Escola Goya: Quantes persones formen el Cercle? De quines edats?

Cercle Català de Marsella: A finals de l’any 2.012, comptabilitzàvem 143 socis. La majoria resideixen a Marsella, però en tenim d’escampats arreu del Departament (equivalent a la Província), uns quants per tot França i alguns a Catalunya. Les edats oscil·len dels 25/30 anys, fins a la nostra degana que en té 97. Cal remarcar que la gran majoria són jubilats, puix aquesta fracció de la societat té mes lleure per a dedicar-se a l’associacionisme i al voluntariat. Per exemple, en el si del Consell directiu, compost de 13 membres, no més n’hi ha tres que encara treballen. Els altres gaudeixen d’una jubilació ben merescuda. La composició és de 7 dones i 6 homes. Entre les dones tenen els càrrecs de Vice-Presidenta, Secretària i Tresorera.

Escola Goya: Tots els integrants són catalans?

Cercle Català de Marsella: No, el Cercle no és una secta, ni tampoc un lloc reservat al comunitarisme. Cert, la base fonamental és catalana, però al mateix hi acudeixen i en són socis, molts amics o admiradors de Catalunya, puix a través de les nostres activitats (cursets de català, de sardanes, conferències, presentació d’autors catalans, etc.) hi troben resposta a les seves inquietuds.

Escola Goya: Als vostres orígens, amb quins recursos comptàveu?

Cercle Català de Marsella: Al començament i fins l’arribada de la democràcia a l’estat espanyol, la base econòmica sempre foren les aportacions dels socis, quotes, donatius, subscripcions, i també els beneficis resultants de les festes i altres activitats lúdiques (representació d’obres de teatre, vetllades de ball, excursions, etc.).

Escola Goya: Actualment, com es realitza el finançament?

Cercle Català de Marsella: Els nostre pressupost del 2.012 era de 30.000 €. El del 2.013, vist les necessitats de reduir despeses, de 27.000 €. Fins ara, el 25% del nostre pressupost (7.500 €) era subvencionat pels Serveis del Secretariat de Comunitats Catalanes, depenent de la Presidència de la Generalitat mitjançant la Secretaria d’Afers Exteriors. Cal afegir que aquesta subvenció costà molt d’estabilitzar-la, puix era força mal comprès el paper que podien jugar (i juguen) els Casals Catalans arreu del món. El Conseil Général (equivalent a la Diputació de Marsella) des d’uns quants anys cap aquí ens subvenciona amb 8.000 €. Pensem que això és la demostració de la nostra presència real en la vida cultural de la ciutat. De l’estat espanyol també hem obtingut una subvenció de 1.000 €. Ens subvencionen part de l’edició del nostre butlletí, enterament en català: ”INFORMACIONS”. Nosaltres pensem que aquesta subvenció és una manera de recuperar el que s’emporten de Catalunya. Una cosa volem que quedi ben clara. Tots els membres del Consell Directiu, i tots els que col·laboren a les diferents activitats, són voluntaris. No es paga cap salari.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *