Nº 7 / Setembre 2.012 – La Moneda encara no Catalana (2)

Anar a l’article anterior d’aquest mesAnar al SumariAnar al següent article d’aquest mes

La Moneda encara no Catalana (2)

Els Pobles ibèrics.

ELS POBLES IBÈRICS. Feu clic per veure la imatge més gran. Torneu a l'article amb el botó "Enrere" del navegador

Abans de les colonitzacions gregues i romanes, els ibers representaven una rica civilització amb una cultura important i una llengua pròpia com es pot veure sobre les monedes. L’ajuda que donaren els ibers als romans, no pretenia pas substituir un dominador grec per un altre : el romà ! És per això que els ibers es revoltaren desprès contra ells. Lluitant contra les legions de la república romana encunyaren monedes testimonis de llur escriptura. Aquesta començà imitant la dracma d’argent d’Empúries.

Ø 19,8 mm., amb una llegenda en caràcters grecs iberizats molt difícils a desxifrar!

Es pot demanar com aquest poble ha pogut estar tan de temps ignorat. Al VI segle AC, des del Penyal de Gibraltar fins al delta del Roine havien edificat viles, sembrat planes, enterrat morts i pregat déus, fen  de llur cultura un Món original !

Detall d'un plat d'orfebreria ibèrica trobat a Tivissa
Un detall d’un plat d’orfebreria ibèrica
trobada a Tivissa (Ribera d’Ebre) !

El fracàs de les revoltes ibèriques conduí el país cap una forma de romanització : utilització de l’us del seu alfabet a la moneda i la continuació dels tipus propis. Com sempre els romans deixen una tolerància inicial de caràcter polític, amb l’estructura de poder de la república romana. La dracma d’argent es converteix en un denari, s’emeten asos en bronze i poc a poc el sistema monetari romà esdevé més present. Els tallers es multipliquen i les llegendes esdevenen identificables : Ausesken (Vic), Kese (Tarragona), Iltirta (Lleida), Ilturo (Mataró), Saiti (Xàtiva), Untikesken (Empùries), Arse (Sagunt), Eusti (zona de Vic), Arketurki (zona de Lleida), Iltirkes (zona de Lleida), Laiesken (prop de Barcelona) i Lauro  (al Vallès). Amb l’Imperi romà, s’assolia la conquesta de la Península i es paren els brots de revolta. En un primer temps es pot trobar monedes escrites en les dues formes alfabètiques, ibèrica i romana o llatina.

Feu clic per veure la imatge més gran. Torneu a l'article amb el botó

Això no vol dir que emissions com les d’Empúries no mantinguin trets propis. Aviat es podrà també veure l’anvers una cara d’emperador i al revers un símbol propi ibèric. Cita al proper article amb la moneda romana !

Jean-Claude Prujà

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.