Nº 9 / Novembre 2012 – Article del «The Daily Telegraph». Ambrose Evans-Pritchard.


 

Article d’Ambrose Evans-Pritchard,
cap d’Informació Econòmica Internacional de
«The Daily Telegraph»

S’equivoca greument qui cregui que la Unió Europea ajudarà a aniquilar als catalans.

Els darrers esdeveniments m’han deixat en un estat de «shock», especialment per la reacció del govern de Madrid. Però de totes maneres crec que les últimes declaracions del Ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel García-Margallo, són indignants. El que no entenen ni Madrid ni el ministre és que ells ja no tenen la paella pel mànec. Dir que «nosaltres utilitzarem el dret de veto acollint-nos als tractats de la Unió per tal de bloquejar una possible adhesió de Catalunya» és no entendre res. Ells, simplement, no poden fer-ho.

Si Espanya impedeix la adhesió, Espanya mateixa estaria violant els tractats de la Unió, i la mateixa Espanya podria ser expulsada. No dic que això vagi a passar. Però, en qualsevol cas, em sorprèn el nivell d’incompetència i la voluntat que demostra Madrid de portar tot això a una confrontació absoluta.

Ignorar que ha sortit al carrer un milió i mig de persones, amb la capacitat volcànica que això comporta, em sembla una gran estupidesa. El conjunt és molt preocupant; perquè veig que s’està portant a extrems amenaçadors amb les declaracions de García-Margallo, però també com les d’alguns militars: extremistes, d’acord, però tot això no deixa de ser significatiu.

De la manera com ho presenten des de Madrid, inclosa la carta del Rei, que els catalans persegueixen quimeres que volen alterar el statu quo, etc. no tenen sentit. Ells, per altre costat, estan creant una espècie de 1936. És molt sorprenent.

Jo creia que trenta anys de pertinença a la Unió Europea hauria modificat el suficient la mentalitat de la dreta espanyola. Però els comentaris dels militars, de García-Margallo i d’altres, han fet que em pregunti si els militars poden tenir de nou un paper en la democràcia espanyola. Espero que no. No hi ha camí de retorn, però no deixa de ser increïble el que està passant.

Si el Ministre d’Assumptes Exteriors britànic hagués fet un comentari sobre Escòcia com el que García-Margallo féu sobre Catalunya, l’escàndol hagués estat magnífic. S’ho imaginen? És més, la reacció d’exaltació nacionalista d’Escòcia hagués estat incontenible. Però és que, a més, no poden actuar d’aquesta manera en el segle XXI.

Com reaccionarà la Unió Europea? Bé, a Brussel·les crec que intentarien evitar per tots els mitjans haver-se de pronunciar sobre tota aquesta qüestió. Però si al final resulta totalment inevitable, ho faran. I si l’Estat espanyol pensa que Brussel·les es posarà al seu costat per tal d’evitar que els catalans exerceixin el dret a l’autodeterminació, estan cometent un altre error de judici.

És més, existeix una agenda oculta de la Unió, no a la Comissió però sí en altres indrets de la maquinària, que intenten promoure un enfortiment del poder de les Regions en oposició a les nacions-estats tradicionals, que a la pràctica són un fre cap a la construcció d‘una estructura més federal, de super-estat de la Unió. Insisteixo: si a la Moncloa pensen que Europa els ajudarà a aniquilar als catalans, estan molt equivocats. Però molt.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2012. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *