Nº 5 / Maig 2.013 – Tresors del patrimoni cultural de la Catalunya Exterior


 

Tresors del patrimoni cultural de la
Catalunya Exterior

El monument a Francesc Ferrer i Guàrdia a Brussel·les

El monument a Francesc Ferrer i Guàrdia a Brussel·les

L‘estàtua dedicada al gran pedagog català Francesc Ferrer i Guàrdia es troba des del 1984 a l’avinguda Franklin Roosevelt, mirant a l’edifici històric de la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB), on es va traslladar coincidint amb el 75 aniversari del seu afusellament. El monument és una figura humana aixecant una torxa cap al cel, que simbolitza la flama de la llibertat de pensament i la llum que aporta al naixement racional. En el pedestal, una inscripció recorda el seu afusellament com a “màrtir de la llibertat de consciència”. Més avall es reprodueix un paràgraf d’una de les seves cartes: “L’ensenyament racionalista pot i ha de discutir tot, col·locant els nens en la via simple i directa de la investigació personal”.

La detenció, judici i afusellament posterior per les autoritats espanyoles, acusant-lo falsament de ser l’instigador de la revolta de la Setmana Tràgica l’any 1910, va despertar una onada general d’indignació per tot Europa, amb innombrables denúncies d’intel·lectuals, protestes, manifestacions, vagues i fins i tot atacs a alguna seu diplomàtica. Malgrat l’activa oposició de les autoritats espanyoles, la capital belga va erigir immediatament per subscripció popular un monument a la seva memòria, mentre que les forces polítiques conservadores catalanes van aconseguir endarrerir fins al 1990 que Barcelona recordés el pedagog amb un monument amagat a Montjuïc, que és una rèplica del que existeix a Brussel·les des del 1911. L’estàtua original va ser retirada del seu primer emplaçament darrere de la plaça Sainte-Catherine el 1915 per l’exèrcit ocupant alemany, en un gest cap al Govern Espanyol i al rei Alfons Xlll, que el 1912 va rebutjar visitar Bèlgica pels homenatges al pedagog. Després de la Primera Guerra Mundial i malgrat les noves maniobres d’Espanya contra el monument, l’estàtua va ser recol·locada el 1919. L’estàtua no va recuperar el nom del pedagog fins després de la caiguda de la monarquia espanyola el 1931. En la impressionant cerimònia de trasllat de l’estàtua davant la ULB el 1984, el rector va lamentar que no hi assistís cap representant de l’Espanya democràtica.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticiari 2013. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *